Ingredienser

Till 2 stora limpor eller ca 20 bullar:

½ pkt färsk jäst (25 g)
5 dl ljummet vatten
½ dl solrosfrön
½ msk kummin
½ msk salt
1 msk sirap
1 msk olivolja
2 färska rårivna rödbetor (kan ersättas med morötter eller motsvarande mängd oliver)
5 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
2 msk solrosfrön till garnering

Gör så här

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt alla ingredienser utom mjölet.
Tillsätt rågsikten och sedan mjölet vartefter, tills degen känns fast och smidig.
Täck och ställ att jäsa 40 min.
Vält ut degen på rejält mjölat bakbord och knåda den smidig.
Dela degen i två bitar, forma två bröd och lägg dem att jäsa på en plåt med bakplåtspapper, under bakduk, 30 min.
Sätt ugnen på 200º.
Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön. Grädda bröden i mitten av ugnen. Sänk värmen till 175º efter 10 min. Grädda i ytterligare 35-40 min.
Ta ut och låt limporna svalna under duk.