Ingredienser

4 personer

Buljong:
4 1/2 dl vatten
ca 2 dl soja
ca 3 cm skivad ingefära
4 stampade vitlöksklyftor
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
2 msk balsamvinäger
1/2 msk wasabi
salt och peppar

Fläskfiléspett:
6 träpinnar
500 gram fläskfilé
300 gram varmrökt sidfläsk
2 starka korvar

Potatis:
ca 500 gram kokt mandelpotatis
2 rödlökar
salt och peppar

Jordnötssås:
ca 2 dl jordnötter
1-2 finhackade schalottenlökar
1/2-1 tsk cayennepeppar
3 dl vatten
1 msk kycklingbuljong
2 dl kokosmjölk
saft från 1 lime
salt och peppar

Gör så här

Buljong:
Koka upp alla ingredienser till buljongen och häll över den i en vid form så att den svalnar fort.

Fläskfiléspett:
Skär fläskfilén, sidfläsket och korven i jämnstora bitar och trä dem på spetten. Lägg ner spetten i formen med buljong och vänd dem däri. Trä plast över formen och låt spetten marineras i ca 30 minuter.
Lyft därefter upp spetten och häll över buljongen i en vid kastrull och låt den koka upp. Lägg ner spetten i den kokande buljongen, sätt på locket och låt spetten koka i ca 5-7 minuter.

Potatis:
Bryn mandelpotatisen i en kastrull och blanda ner rödlöken. Smaksätt med salt och peppar och servera blandningen till spetten.

Jordnötssås:
Skölj eventuellt bort saltet från jordnötterna och fräs dem med löken och cayennepepparen i en kastrull. Häll på vatten, kycklingbuljong och kokosmjölk och låt det koka upp.

Mixa såsen i en matberedare eller med en stavmixer och häll därefter tillbaka den i kastrullen. Låt såsen koka ner en aning och smaksätt med limesaft, salt och peppar.