Ingredienser

4 personer

Färs:
400 g lammfärs
3 skivor färskt vitt bröd
1 1/2 dl mjölk
1 ägg
1 dl smulad fetaost
1 dl hackade svarta oliver
1 finhackad gul lök
salt och peppar

Grönsaker:
1/2 aubergine
1/2 zucchini
1 gul lök
2 röda paprikor
2 krossade vitlöksklyftor
2 tsk mald spiskummin
1/2 dl rostade pinjenötter
salt och peppar

Tzatziki:
5 dl naturell yoghurt
1/2 stor gurka
1/2 msk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och peppar

Gör så här

Färs:
Blanda ägget och mjölken i en skål. Skär bort kanterna på brödet och lägg det i skålen så att det suger åt sig vätskan och blir mjukt. Blanda färsen med brödet, fetaosten, oliverna och löken. Smaksätt med salt och peppar och låt färsen vila 10 minuter. Blöt händerna och forma färsen till köttbullar. Stek köttbullarna i smör och olja i ca 10 minuter. Kontrollera att köttbullarna är färdiga genom att smaka på en.

Grönsaker:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala auberginen, zucchinin och löken och skär i mindre bitar. Skär även paprikan i mindre bitar. Lägg grönsakerna och vitlöksklyftorna i en ugnsfast form. Strö över spiskummin, salta och peppra och ringla över lite olivolja. Baka i ugnen i 20 minuter. Ta ut grönsakerna och strö över pinjenötterna.

Tzatziki:
Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt vätskan rinna av. Skala gurkan och ta bort kärnhuset. Riv eller skär gurkan fint och blanda den med yoghurten. Riv ner vitlöken och blanda i vinägern i yoghurtblandningen. Smaksätt med salt och peppar.

Servera!