Hantering av kalla matlådor till avdelningar inom omsorgen.

LUNCH/MIDDAG

  • Hämta er måltidsbox på morgonen, den står i anslutning till ytterdörren till avdelningen, tag med liten rullvagn för att underlätta.
  • Plocka in lunch respektive middag i avsett kylskåp, kontrollera mot följesedeln, mät temperaturen för in gradantalet i dokumentet temperaturkontroll.
  • Utse en person som är ansvarig för att värma maten.
  • Tvätta händer och sätt på er förkläde.
  • Observera att det kan vara beställt TVÅ lunchalternativ, bestäm hur ni vill göra uppdelningen mellan era gäster. Läs följesedeln, så du vet vad du serverar.
  • Sätt ugnarna på 170-200 grader (ca 20 min. innan man börjar med uppvärmningen av maten).
  • Behåll locket på formarna under uppvärmning.
  • Uppvärmning utan lock kan förekomma(t.ex. stekt fläsk, prinskorv, stekt falukorv, stekt strömming, osv).
  • När det skall serveras potatis, skölj först potatisen ca 3 min. Koka sedan potatisen i ca 15-20 min, pröva med sticka att den är klar.
  • Ris värms lämpligast upp med att ca 2 dl vatten tillförs i formen innan uppvärmning.
  • Uppvärmning av pasta, koka upp lättsaltat vatten i kastrull, häll ned pastan och låt koka i 2-3 minuter, häll över i durkslag, häll tillbaka i kastrullen, tillsätt gärna lite matfett och servera.
  • Uppvärmning av varma grönsaker såsom ärtor, morötter mm, sker genom att koka upp lättsaltat vatten i kastrull, vänd ned grönsakerna och låt koka i 3-5 minuter, häll av i durkslag, tillsätt smör eller olivolja för att lyfta smakerna.
  • Uppvärmning av pannkakor sker bäst i ugn på 150˚ ca 20 minuter. Lägg pannkakorna i tegelform(inte på varandra). Innertemperaturen bör ligga på minst 70˚.
  • Såser och grytor värms med fördel upp i kastrull
  • Följande maträtter blir bäst om ni tillsätter 1 dl vatten i formen innan uppvärmning, var noga med att inte värma för länge i ugnen, det blir lätt torrt och segt. Håll er så nära 72 grader i innertemperatur.
  • Kycklingfilé
  • Herrgårdsstek
  • Skinkstek
  • Fläskytterfile
  • Kokt/Pocherad fisk
  • Fiskbullar
  • Kassler
  • Kroppkakor
  • Fläskkorv, Wienerkorv
  • Färsrätter såsom pannbiff, kalvfärsbiff, köttbullar mm.
  • Potatismos värms med fördel i gryta eller, tillsätt 1-2 dl mjölk i formen som sedan värms i ugnen.
  • Beroende på ugn och olika maträtter kan uppvärmningstiden variera, ca 30-40 minuter. Testa med termometer, om så behövs, värm längre.
  • Maten skall uppnå 72 grader i innertemperatur innan den serveras.
  • Mät temperaturen, för in gradantalet i dokumentet temperaturkontroll.
  • Passera den kost som behövs, använd mixer.

Salt och peppar skall finnas tillgänglig på bordet så att era boende själv kan tillsätta enligt eget tycke och smak.

 

Vid frågor ring köket och prata med ansvarig kock!