Säsongsanpassade grönsaker, ekologiska bananer och mer vegetarisk mat. Så tänker vi på Compass Group FS när vi skapar en klimatsmart meny för dig och miljön.

Det är egentligen rätt enkelt. Minskad köttkonsumtion är bättre för både hälsan och miljön. Råvaror i säsong smakar bättre och belastar miljön mindre.

Du hittar lätt våra gröna smaker
Vi tycker att gröna smaker är viktiga smaker. Och riktigt, riktigt goda. Därför är det lätt för dig som gäst att välja grönt i våra restauranger. Vi erbjuder självklart en varm vegetarisk rätt varje dag. Vår stora salladsbuffé ingår alltid i dagens lunch, och innehåller säsongens grödor. Genom att säsongsanpassa salladsbuffén kan vi alltid erbjuda de grönsaker och rotfrukter som smakar bäst för tillfället, vilket samtidigt är de grönsaker som just nu belastar miljön minst. För så praktiskt fungerar naturen.

Säsongsanpassad salladsbuffé
Miljöpåverkan skiljer sig åt även mellan olika sorters grönsaker. Grova grönsaker som rotfrukter, broccoli och baljväxter är klimatsmarta val då de vanligtvis odlas på friland och kan lagras under lång tid. Grönsaker som tomat, gurka, sallad och paprika odlas däremot ofta i energikrävande växthus och större delen av året måste dessa grönsaker transporteras från sydligare breddgrader. Av den anledningen har vi tagit beslutet att inte servera gurka och tomater under vintersäsongen (december-mars) på vår salladsbuffé.

Alltid eko
Som ett led i vårt miljöarbete är all mjölk du dricker i våra restauranger ekologisk mjölk. Även våra bananer är ekologiska. Utöver dessa produkter finns det en lång rad artiklar som är ekologiska men utbudet varierar mellan våra restauranger, så fråga personalen i just din restaurang vad som är ekologiskt, KRAV-märkt och liknande.

Fler ekologiska produkter
Att erbjuda dig fler ekologiska produkter i våra restauranger är en viktig del av vårt miljöarbete precis som vi satsar på att erbjuda grönsaker och frukt som är i säsong.

Varför mindre kött?
De senaste 20 åren har vi i Sverige kraftigt ökat köttkonsumtionen. Både miljön och hälsan skulle vinna på om vi åt mindre kött och mer baljväxter, grönsaker, spannmål och potatis. Ett av de viktigaste miljömålen för Compass Group FS är därför att minska andelen animalier till förmån för vegetabilier.