Med bra recept och rätt hantering kan du trolla fram fantastiska smakupplevelser av läckerheter från närliggande skogar, gårdar och parker. Bjud dina vänner på en sallad med jättebalsamin, getost och rostade solrosfrön eller en chokladdröm och glass med älggräs - det blir en unik smakresa och du kan vara säker på att det inte serveras någon annanstans!

Vilda örter är närproducerad mat när den är som bäst: högklassig, ren, ekologisk och dessutom gratis. Vilda örter har ofta en starkare och mer särpräglad smak än odlade örter och innehåller rikligt med vitaminer och spårämnen.

Plocka endast örter du känner till
För vilda örter gäller samma regler som för bär och svamp. Du ska endast plocka örter som du med säkerhet kan identifiera. I det vilda växer också giftiga arter och till dem hör till exempel många flockblomstriga växter. Ätliga växter kan du äta i rimliga mängder som en del av en mångsidig kost. Börja med örter du känner till sedan tidigare och lär dig så småningom att känna igen nya arter.

Håll ögonen öppna när du befinner dig i skogen eller ute på landet och glöm inte heller att det finns rena stadsområden som har mycket att erbjuda. En bra tumregel är att du inte ska plocka vilda örter som ligger på kortare avstånd än 100 meter från vägen. Gäller det en motorväg ska du räkna med den dubbla sträckan.

För att plocka vilda örter behöver du en korg, en liten kniv, en sax och om du plockar nässlor - ett par handskar. Ska du samla rötter är en planteringsspade bra att ha med.

Plocka endast så mycket du behöver och endast en liten del av beståndet. Undvik att dra upp växterna med rötterna i onödan och tänk på att vissa växter är fridlysta.

Unika smaker och dofter
Det finns många växter som du kan plocka hela sommaren. Blad och stjälkar ska plockas före blomningen och blommor genast när de har slagit ut. Det finns också vilda växter som du kan plocka långt in på hösten, som vresros, bergsyra och stensöta. De vilda örterna står sig bra i en vecka i kylskåp inlindade i en fuktig duk.

Är du nybörjare är en enkel regel att använda vilda örter på samma sätt som odlade varianter med liknande smak och doft. Du kan också göra en sallad av örter du har plockat. Den blir helt unik och du kan vara säker på att samma sallad inte serveras någon annanstans!