
Ingredienser
4 purjolökar
1 lök
50 g smör
2 vitlöksklyftor
0,5 lagerblad
ett par kvistar färsk timjan
4 stora mjöliga potatisar
6 dl höns- eller grönsaksbuljong eller björksav (om du får tag på det)
6 dl vatten
2-3 nävar ängssyra
Ostkex
90 g goudaost
50 g mjukt smör
en nypa paprikapulver
en nypa havssalt
100 g vetemjöl
Gör så här
- Tvätta den vita och ljusgröna delen av purjolökarna och skär dem i bitar.
- Skala löken och skär den i bitar. Krossa vitlöksklyftorna. Tvätta potatisarna och skär dem i bitar.
- Fräs lökar och örter i smör tills de har mjuknat ordentligt. Tillsätt potatis, buljong, vatten och kryddor.
- Koka i 45 minuter och mixa i blender eller med stavmixer.
- Kyl ned i vattenbad och rör om då och då tills soppan har kallnat. Tillsätt lite buljong om den verkar för tjock.
- Tvätta och torka ängssyran. Tillsätt ängssyran i soppan och mixa den på nytt. Kyl ned soppan ytterligare i vattenbad eller i kylskåp för att få den riktigt kall. Detta tar 4-8 timmar, men bäst resultat får du om du låter den stå i kylskåp över natten.
- Servera på tallrikar som har fått stå i frysen i ett par timmar. Strö över ängssyra eller harsyra. Servera med ostkex.
Ostkex
- Vispa smör, ost och kryddor i en vid skål. Sikta ner mjölet.
- Bred ut en bit folie på köksbänken och pressa kexmassan till en stång med hjälp av folien.
- Låt massan stå i kylskåp i en timme eller tills den har hårdnat och du kan skära den i 2 cm tjocka rundlar.
- Grädda kexen i ugn i 180 °C i cirka 10 minuter tills de är vackert gyllenbruna och frasiga.