
Ingredienser
4 oxkinder
300 g innerfilé
en 20 cm bit av roten från stensöta
4 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
salt
svartpeppar
smör och olja för stekningen
Selleripuré
1 rotselleri
mjölk
salt
svartpeppar
1 lagerblad
1/8 knippe timjan
25 g smör
Gör så här
- Tillaga först marinaden till köttet.
- Rengör stensötsroten noggrant. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
- Mixa roten med köttlag, vitlök och vitt vin i en blender.
- Låt oxkinderna ligga i marinaden i en halvtimme.
- Krydda med salt och peppar.
- Lägg hönsbuljong och oxkinder i en kastrull. Använd tryckkokare om du har möjlighet.
- Koka kinderna tills köttet är riktigt mört. I tryckkokare tar det 3–4 timmar, i en vanlig kastrull längre.
- Under tiden oxkinderna kokas ska du låta innerfilén ligga i samma marinad i en halvtimme. Bryn sedan innerfilén i en panna.
- Stek i ugn i 150 °C tills köttets innertemperatur är 52 °C, d.v.s. i cirka 30 minuter.
- Ta köttet ur ugnen och låt det stå inlindat i folie i en kvart. Krydda köttet med salt och peppar. Skär i skivor.
Selleripuré
- Lägg rotsellerin i en kastrull och häll över mjölk tills sellerin är helt täckt. Tillsätt kryddor. Koka sellerin tills den är mjuk.
- Lägg sellerin i ett annat kärl för mixning. Tillsätt smör och häll i så mycket av kokmjölken att du får en sammetslen puré.
- Lägg upp köttet och selleripurén vackert. Servera med ångkokt skivad morot.