Ingredienser

4 oxkinder
300 g innerfilé
en 20 cm bit av roten från stensöta
4 dl vitt vin
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
salt
svartpeppar
smör och olja för stekningen

Selleripuré
1 rotselleri
mjölk
salt
svartpeppar
1 lagerblad
1/8 knippe timjan
25 g smör

Gör så här

  • Tillaga först marinaden till köttet.
  • Rengör stensötsroten noggrant. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
  • Mixa roten med köttlag, vitlök och vitt vin i en blender.
  • Låt oxkinderna ligga i marinaden i en halvtimme.
  • Krydda med salt och peppar.
  • Lägg hönsbuljong och oxkinder i en kastrull. Använd tryckkokare om du har möjlighet.
  • Koka kinderna tills köttet är riktigt mört. I tryckkokare tar det 3–4 timmar, i en vanlig kastrull längre.
  • Under tiden oxkinderna kokas ska du låta innerfilén ligga i samma marinad i en halvtimme. Bryn sedan innerfilén i en panna.
  • Stek i ugn i 150 °C tills köttets innertemperatur är 52 °C, d.v.s. i cirka 30 minuter.
  • Ta köttet ur ugnen och låt det stå inlindat i folie i en kvart. Krydda köttet med salt och peppar. Skär i skivor.

Selleripuré

  • Lägg rotsellerin i en kastrull och häll över mjölk tills sellerin är helt täckt. Tillsätt kryddor. Koka sellerin tills den är mjuk.
  • Lägg sellerin i ett annat kärl för mixning. Tillsätt smör och häll i så mycket av kokmjölken att du får en sammetslen puré.
  • Lägg upp köttet och selleripurén vackert. Servera med ångkokt skivad morot.