En stor tårta som passar perfekt på sommarkalaset - tårtbotten med ljuvlig citrongrädde och vaniljmaräng på toppen. Den fungerar dessutom utmärkt att förbereda i förväg.

Alla festfixare är eniga - allt som kan göras i förväg är toppen. Att sedan den här kalastårtan är en riktig sommardröm gör ju inte festen sämre.

Marängbotten
8 äggvitor
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker

Citronkräm
16 äggulor
3 dl socker
2 msk finrivet citronskal (ca 4 citroner)
2 dl färskpressad citronjuice (ca 4 citroner)

Tårtbotten
3 st ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten

Socker till uppstjälpningen.

Fyllning
5 dl vispgrädde (eller mer, beroende på hur söt fyllning du vill ha)
Ev färska bär

Gör så här:

Maräng:
Marängen ska stå många timmar i ugnen så gör den gärna över natten, tex kvällen före kalaset.

  • Sätt ugnen på 250'.
  • Vispa äggvitorna med elvisp till hårt skum.
  • Tillsätt sockret och vaniljsockret och vispa ytterligare ca 2 minuter.
  • Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. Bred inte ända ut i kanterna utan lämna ett par cm.
  • Ställ in plåten i nedre delen av ugnen. Stäng av värmen efter 2 minuter och lämna plåten i ugnen minst 5 timmar eller över natten. Öppna inte luckan under tiden!

Citronkräm:
Citronkrämen kan du också göra dagen före kalaset. Förvara svalt under lock/plastfilm.

  • Blanda äggulor, socker, citronskal och citronsaft i en rostfri bunke.
  • Ställ bunken i vattenbad i en kastrull och värm under kraftig omrörning.
  • Ta krämen från värmen när den börjar tjockna - den får inte koka, då skär den sig.
  • Låt svalna.

Tårtbotten:
Som tårtbotten använder vi en sats rulltårta. Om du plastar in den kan du även göra denna dagen före kalaset.

  • Sätt ugnen på 250 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Vänd ned mjölblandningen och vattnet i äggsmeten.
  • Bred ut smeten på plåten och grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter.
  • Lägg ett bakplåtspapper på en bricka eller liknande, och strö socker på pappret. Stjälp upp tårtbotten på det sockriga bakplåtspappret och drag bort det övre bakplåtspappret. Om det sitter fast kan du pensla pappret med lite vatten eller lägga på en fuktig handduk en kort stund. Låt kakan kallna under långpannan.

Sätt samman tårtan
Samma dag som festen lägger du ihop tårtan:

  • Lägg tårtbottnen på ett stort fat. En bricka/plåt med tårtpapper på blir också fint.
  • Vispa grädden hårt. Rör citronkrämen mjuk och blanda slarvigt ned den i grädden. Det blir både gott och snyggt att inte blanda i krämen så noga. Om du vill ha en sötare tårta använder du mer vispgrädde än 5 dl (eller gör bara en halv sats citronkräm, men då blir det lite mindre fyllning i tårtan).
  • Bred citrongrädden på tårtan.
  • Om du vill kan du även lägga på färska bär tex skivade jordgubbar eller nyplockade hallon. På bilden har vi valt passionsfrukt.
  • Lyft försiktigt över marängen på tårtan. Klar!