
Ingredienser
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1,5 dl strösocker
1 tsk stött kardemumma
12-13 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g smör
1 dl strösocker
2 msk mald kanel
Pensling:
Ägg
Pärlsocker
Gör så här
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen fingervarm.
- Smula jästen i en bunke och rör ut med degvätskan. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen.
- Arbeta degen blank och smidig. Det krävs ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 min.
- Stjälp ut den jästa degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rektangel. Blanda ihop smör, kanel och socker till fyllningen och bred ut på de utkavlade rektanglarna.
- Rulla ihop och skär varje rulle i 20 bitar. Lägg bullarna i bullformar eller på plåt med bakplåtspapper med snittytan uppåt.
- Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250'.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.