
Ingredienser
3-4 äpplen
100 g smält smör eller margarin
1 dl socker
1 nypa salt
0,75 tsk bakpulver
Ca 1,5 dl mjöl
Kanel och socker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skölj äpplena, kärna ur och dela dem i tunna klyftor. Godast (och finast) paj får du om du behåller skalen på, särskilt om du har röda äpplen.
- Smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen.
- Blanda i socker och salt, rör om ordentligt.
- Rör ned mjöl och bakpulver. 1,5 dl mjöl brukar vara lagom men du får prova dig fram. Det ska vara en ganska fast smet som du ska kunna bre ut i formen. Ta lite mer mjöl om smeten fortfarande är rinnig.
- Bred ut smeten i en pajform. Du behöver inte smörja formen först.
- Lägg ut äppelklyftorna på smeten - antingen huller om buller eller i ett mönster.
- Strö över socker och mycket kanel.
- Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
Servera pajen varm med vaniljvisp, det gör Lina.