När temperaturen utanför slår i botten kan det hända att det går likadant med våra matvanor. Tröstmat är ett snabbt sätt att pigga upp sig när det är kallt och mörkt, men det är inte nödvändigtvis så bra för vårt välmående. Fazer Food Services har några idéer för hur du kan säga adjö till vinterdeppen och må bättre.

Maten spelar en stor roll i vinterns festligheter och det är svårt att motstå alla godsaker som bjuds. Att smaka på smarrigt snacks, kakor och desserter går bra, men att konsumera allt för mycket ohälsosamma alternativ kan påverka både ditt välmående och midjemått. Nyckeln till en hälsosam vinter är balans:

”De kalla vintermånaderna kan ha en stor inverkan på vår kost och göra att vi äter för mycket, men små förändringar i vår livsstil och kost kan hjälpa oss att bryta trenden”, säger Leila Fogelholm, kostexpert på Compass Group FS.

“Efter en tung dag på jobbet är det lätt att gå hem och tillreda något snabbt och enkelt. Att laga hälsosamma måltider kräver litet mer tid och ansträngning. Ett bra alternativ är att dela måltiden med vänner och släkt och dela arbetsbördan mellan er”, föreslår Leila.

Ät tillsammans
En annan bra idé är att äta ute tillsammans med vänner, så faller du inte i snabbätarfällan. Att äta lunch på din företagsrestaurang eller en öppen Fazer- eller Amica-restaurang är en hälsosam paus under dagen. På dessa och motsvarade restauranger är det enkelt att följa kostrekommendationerna, få rätt balans i maten och undvika att äta för mycket.

”När du äter lunch eller middag på en restaurang där portionerna följer kostrekommendationerna får du förmodligen i dig bra näring. Genom att välja noga från menyn är den enkelt att välja en välbalanserad och god måltid”, säger Leila.

Satsa på säsongens råvaror
Bristen på solljus är en orsak till att det är svårare att äta hälsosamt under vintern. Då det blir mörkt tidigt på eftermiddagen och solen är en sällsynt vän minskar serotoninhalten i våra kroppar – och serotoninet är det ämne som ansvarar för att upprätthålla humöret. Ett bra sätt att hållas frisk under vintern är att äta mycket naturlig mat, i synnerhet säsongens frukter och grönsaker.

Värm dig med en soppa
“Om det är kallt ute blir du garanterat varm av heta, kryddiga soppor. Soppor är snabba och hälsosamma val, och en stor fördel med dem är att man kan göra stora satser, spara dem i kylen och äta en portion när man känner sig hungrig istället för ett ohälsosamt mellanmål”, säger Leila.

En skål het soppa tillsammans med några bitar av din favorit bland mörka bröd bildar en utmärkt måltid. Bröd är ett perfekt komplement till en måltid och håller hungern borta till nästa måltid. Prova att lägga några skivor grovt bröd under ugnsgrillen några minuter, skär dem i små bitar och strö dem över din hemgjorda soppa. Brödbitarna ger litet extra tuggmotstånd och smak.