Ingredienser

2 gula lökar
6-7 råa rödbetor (0,5 kilo)
2 klyftor vitlök
2 morötter
3 potatisar
1 palsternacka
En bit rotselleri, ca 200 gram
1 klyfta vitkål, ca 250 gram
2 msk olja
1,5 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk rödvinsvinäger
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tillbehör servering ca 2 dl gräddfil eller smetana

Gör så här

  • Skala och hacka lök och vitlök.
  • Skala potatis, morötter, palsternacka och rotselleri. Skiva, och tärna dem. Soppan blir klar snabbare om du har små bitar. Du kan också riva grönsakerna på rivjärn eller i matberedare så går det ännu snabbare.
  • Rensa vitkål och strimla den.
  • Borsta rödbetorna, skär bort fästet och skala dem om de har fula skal. Skär dem i strimlor eller tärningar.
  • Fräs alltihop i smöret i en stor soppkastrull.
  • Tillsätt salt, peppar och vinäger, vatten och buljongtärningar.
  • Koka i rödbetssoppan ca 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  • Servera rödbetssoppan med gräddfil eller smatana, och gärna ett gott bröd.