
Ingredienser
600 g torskfilé, mindre
1 palsternacka
9 klyftor vitlök
0,5 dl vispgrädde
3 msk vitt vin
500 g potatis
2 dl mjölk
2 msk smör
3 msk gräslök (fryst går bra)
3 msk dill (fryst går bra)
0,5 st rödlök
1 dl räkor
1,5 dl vitt vin
3 st schalottenlök
1,5 dl vispgrädde
0,5 l fiskfond (ej koncentrat)
2 st lagerblad
1 msk timjan, hel
1 msk Maizena (blandas med vatten)
1 dl mjölk
Salt & peppar
Torskfilén: Skala palsternackan och vitlöken och skär i mindre bitar. Koka i vitt vin och grädde till en krämig reduktion. Mixa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Bred den något avsvalnande purén på fiskens skinnsida. Rulla fisken med köttsidan utåt. Salta och baka i ugn 110˚C tills innertemperaturen är 52˚C (ca 18 min).
Räk & örtpotatispotatispuré: Skala potatisen och koka i saltat vatten. Finhacka rödlök och räkor. Värm mjölk och smör. Vispa den kokta potatis till en slät puré med mjölken och smöret. Tillsätt lök, räkor, dill och gräslök. Salta och peppra.
Vitvinssås: Fräs hackad schalottenlök lätt med timjan och lagerblad. Tillsätt vitt vin och fiskfond. Låt reducera, tillsätt grädde och mjölk. Red av med Maizena. Salta och peppra. Sila och mixa med mixerstav före servering.
Servera gärna med betor och tomater som rostats i ugn med olivolja, flingsalt, nymald svartpeppar och valfria örter. Du behöver inte göra all garnityr, men låt dig inspireras av bilden och dekorera med grönsaker.
Gör så här
Bakom receptet
Skapare av detta recept är Niklas Edgren, restaurangchef på Amica-restaurang Smak i Kumla, som även har arbetat som köksmästare inom Fazer. Niklas ingår i nybildade Fazer Culinary Team som kommer att tävla i Matolympiaden i Erfurt 2012. Han har gått till final två gånger - och tagit ett silver- i Årets Företagsrestaurang, ett silver i kallskänks-SM och vunnit tävlingen om Årets Alla hjärtans lunch.
Niklas grundidé till receptet är "en prisvärd, god och funktionell rätt för såväl hemmafixare som storkök". Smaksättning i puréform ger fisken smak samtidigt som saftigheten bevaras. Rätten ser avancerad ut men är enkel att laga. Istället för torsk passar prisvärd kapkummel, rödspätta eller mindre filéer av vit fisk.