Ingredienser

Bullar
50 g jäst
170 g smör
5 dl mjölk
2 dl socker
2 tsk stött kardemumma
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special

Fyllning
200 g mandelmassa
7 dl vispgrädde
(3 msk socker)
florsocker till garnering

Gör så här

  • Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Smula i jästen i en degbunke och tillsätt kardemumma. Häll över mjölk- och smörblandningen och rör runt tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet under knådning.
  • Blanda ner salt och socker och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i ca 15 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, ca 30 minuter. Ta upp degen och dela den i bitar. Rulla bitarna till bullar och sätt av på en plåt med bakplåtspapper eller en smord plåt.
  • Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, ca 50-60 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.
  • Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur bullen något med en gaffel. Ta tillvara inkråmet och blanda det med mandelmassan och några matskedar grädde. Rör massan slät. Klicka ut mandelfyllningen i bullarna.
  • Vispa grädden. Fyll en spritspåse med en stor stjärntyll med grädde och spritsa en krans på varje semla. Lägg på locket och pudra med florsocker innan servering.

Lycka till!