
Ingredienser
1 huvud savojkål/vitkål
vatten till kokning
salt
Älgköttsfyllning
1 ägg
½ dl grädde
¾ dl ströbröd
1 tsk salt
2 msk finhackad färsk timjan
½ tsk malen kryddpeppar
2 tsk grovmalen svartpeppar
500 g älgfärs
300 g fet fläskfärs
1 lök
2 vitlöksklyftor
Till pensling
2 msk sirap
2 msk smält smör
Vegetarisk fyllning
100 g bovetegryn
3 dl vatten
300 g trattkantareller
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
1 msk finhackad färsk ingefära
½ finhackad röd chili
1 ägg
1 ½ msk vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk malen fänkål
½ tsk malen nejlika
½ tsk malen koriander
½ tsk malen kryddpeppar
½ tsk grovmalen svartpeppar
3 msk nötolja eller annan matolja
Till pensling
2 msk sirap
2 msk smält smör
1 msk finhackad färsk ingefära
Gör så här
- Skär bort rotstocken från kålhuvudet. Koka kålhuvudet i lättsaltat vatten och lösgör bladen vartefter att de mjuknar. Låt svalna.
- Lägg upp fyllningen på bladen med en sked och rulla ihop till dolmar.
- Lägg kåldolmarna med skarvarna nedåt i en smord ugnsform och pensla dem.
- Stek i ugn i 150 °C i ungefär en timme.
- Blanda ägg, grädde, ströbröd och kryddor. Tillsätt finhackad lök och vitlök samt älg- och fläskfärs i blandningen.
- Koka bovetegrynen i vatten i cirka 10 minuter. Låt rinna av ordentligt.
- Finhacka svampen och lökarna. Strimla moroten. Blanda alla ingredienser och kryddor väl.