
Här hittar du sommarens bästa recept på grilltillbehör. Prova en härlig färskpotatissallad med nektariner och halloumi, en snabb ceasarsås och mycket grönsaker på grillen!
I sommar hoppas vi på bra väder så att vi kan tillbringa många timmar vid grillen. Här kommer några av våra kockars favoritrecept.
Potatissallad med nektariner och halloumi
Sommarens finaste och godaste potatissallad passar utmärkt till kyckling, men prova den gärna till din grillfavorit.
Du behöver
(4 port)
500g färsk potatis
2 nektariner
1 röd lök
1 paket halloumi
Färska örter tex basilika, oregano
Vit balsamvinäger
Raps- eller olivolja
Salt och peppar
Gör så här:
- Koka potatisen.
- Under tiden blandar du en vinägrett med vit balsamvinäger, en god olja som du tycker om, salt och nymalen svartpeppar. Blanda i en rejäl näve strimlade färska örter. Du kan använda en eller flera sorter; basilika och oregano passar fint här.
- Dela nektarinerna och skär dem i klyftor. Skiva löken tunt. Skiva och dela halloumin i smala stavar och stek gyllenbruna.
- Häll vinägretten över den fortfarande varma potatisen och blanda försiktigt men noggrant i övriga ingredienser.
- Servera till din grillfavorit!
Du kan ha i mer grönsaker i salladen om du vill; välj sorter du gillar. Både tomat och paprika är goda i den här salladen.
Kall ceasarsås
En snabblagad kall yoghurtsås som är god till det mesta på grillen.
Du behöver
(4 port)
1/2 burk sardeller
1 msk kapris
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
ca 1 dl riven parmesanost
Grekisk yoghurt (5 dl)
Gör så här
- Mixa sardeller, kapris, dijonsenap och vitlök.
- Blanda ned den mixade röran i grekisk yoghurt. Om du vill ha stark smak använder du mindre yoghurt.
- Vänd sist ned mycket riven parmesanost; ungefär 1 dl men det är en smaksak - ta mer, eller mindre, om du tycker att det blir godare så.
Den här såsen gör sig utmärkt på grillbuffén eftersom den passar bra både till grillad mat och färska grönsaker.
GODA GRÖNSAKER PÅ GRILLEN
Citroner
Grillade citroner ger en fantastisk smak till grillat. Dela citronerna på mitten och lägg på grillen. När de har fått fin grillyta är de klara. Pressa över grillad fisk, kött, kyckling eller grönsaker.
Broccoli och blomkål
Broccoli och blomkål passar utmärkt att grilla. Se bara till att ha låg värme och passa noga - de bränns lätt.
Dela broccoli/blomkål i stora buketter. Koka upp en kastrull med vatten, någon matsked olivolja och lite salt. Lägg i en näve buketter och koka 1-2 minuter. De ska inte vara genomkokta. Fiska upp buketterna och lägg dem på en kökshandduk/hushållspapper och ånga av. Pensla på mer olivolja. Fortsätt på samma sätt tills alla grönsaker är kokta. Lägg buketterna på grillen. Det är viktigt att den inte är för varm, och att hålla ett öga på grönsakerna för de är lätta att bränna.
Färsk lök
Färsk lök säljs ofta i knippen med blasten kvar. Dessa vill vi också ha på grillbuffén.
Dela lökarna på mitten och koka hastigt (se Broccoli och blomkål). Ånga av och pensla med olivolja. Lägg på grillen. Precis som för andra grönsaker får inte grillen vara för varm eftersom löken är lätt att bränna.
Morötter
Skär morötter i tjocka stavar och koka hastigt någon minut (se Broccoli och blomkål). De ska inte bli genomkokta. Ånga av på en ren kökshandduk/hushållspapper och pensla med olivolja innan du lägger dem på grillen. Grilla på låg värme och håll ett öga på dem så att de inte bränns.
DESSERT
Om du har små ugnsfasta lerformar kan du även göra dessert på grillen; smulpaj fungerar fint. Använd ditt favoritrecept på smulpaj men använd portionsformar istället för en stor pajform. Grädda portionspajerna på grillen. Här behöver grillen vara ordentligt varm för att pajerna ska bli gräddade.
God sommar vid grillen!