Med sparrisen startar primörsäsongen. Denna ljuvliga vårmat behöver inte mycket tillagning och den är som bäst med få men väl valda tillbehör. Krångla inte till det - sparris ska avnjutas som den är.

Beräkna 500g sparris per person om den serveras som tillbehör istället för tex potatis. Sparris är också en finfin förrätt.

Grön sparris
Grön sparris går utmärkt att tillaga på olika sätt. Den kan kokas, stekas eller läggas direkt på grillen. Hur den bör ätas finns det lika många åsikter om som personer. Här kommer våra favoriter:

Gör så här:
Skär bort den hårda och trådiga delen längst ned på sparrisen. Lägg sparrisen i lättsaltat vatten eller direkt på grillen/i stekpannan. Grön sparris brukar behöva kokas i 4-5 minuter eller grillas 3-5 minuter beroende på tjocklek och önskat tuggmotstånd.

Serveringsförslag:

  • Olivolja, flingsalt och rikligt med hyvlad parmesan.
  • En klick smör, pressad citron och lite salt. Passar utmärkt till fisk.
  • Kokad sparris kan ätas precis som den är. Möjligen med lite salt på.
  • Servera med en hollandaissås.
  • Med smör/olivolja och flingsalt.
  • Pensla med olivolja före grillning och servera med salt, peppar och pressad citron som tillbehör till grillmat.
  • Servera ljummen i en sallad.

Vit sparris
Vit sparris är en delikatess som ska hanteras lite mer varsamt än den gröna sparrisen. Koka den mjuk och servera med hemslungad hollandaissås för största njutning.

Du kan också koka vit sparris i vatten tillsammans med lite salt, socker och citron. Servera med brynt smör, eller rört smör med salt och citron. Tillagad på det här sättet är den vita sparrisen ljuvlig i en sallad.

Gör så här:
Vit sparris ska skalas innan den kokas. Använd potatisskalare och börja någon cm nedanför toppen, där ”fjällen” slutar. Skär av lite i nedre delen om den är torr och träig.

Koka sparrisen försiktigt i lättsaltat vatten 10-15 minuter, beroende på hur mjuk du vill ha den. Servera med en hollandaissås eller med smör och lite salt.