
Ingredienser
Dag 1
10 dl fullkornsrågmjöl
5 dl ljummet vatten
Mät upp 10 dl fullkornsrågmjöl i en bunke och slå på det ljumna vattnet (kroppstemperatur). Vispa upp degen kraftigt. Låt surdegen stå i rumstemperatur över natten, ibland behöver den stå flera dygn för att bli mogen. När degen är mogen bubblar den.
Dag 2
Till matning:
3 dl kallt vatten
3 dl fullkornsrågmjöl
Mata degen: tillsätt det kalla vattnet och mjölet i degen. Blanda noga. Låt stå i rumstemperatur. (Man kan även passa på att ta ut cirka 1 dl deg och spara undan till en ny surdeg.)
Dag 3
Ett enkelt bröd av surdegen:
1 sats surdeg
3 dl vatten
10 g jäst
6.5 dl fullkornsrågmjöl
1 msk salt
Gör bröd av surdegen. Häll 1 dl ljummet vatten i en bunke och smula ner jästen. Rör runt så att jästen löses upp och arbeta noga in surdegsblandningen tillsammans med 2 dl vatten, mjöl och salt.
Degen ska kännas kladdig. Häll upp degen i två-tre oljade (med raps- eller matolja) och mjölade brödformar (ca 1,5 liter). Låt jäsa under duk i 1,5 timme. Värm ugnen till 175 grader och grädda bröden i ca 45-50 minuter.
Gör så här
Visste du att …
- Surdeg gör att brödet blir saftigare och får en mustigare smak
- Ett bröd som bakas med surdeg smular mindre och får en lång hållbarhet
- Surdegen hjälper kroppen att ta upp järnet i brödet.
- Rågbröd håller magen igång
- Rågbröd är bra för tänderna.
- Rågbröd är rena fiberbomben.
- Råg ger dig vitaminer, mineraler och antioxidanter