Ingredienser

Dag 1

10 dl fullkornsrågmjöl
5 dl ljummet vatten

Mät upp 10 dl fullkornsrågmjöl i en bunke och slå på det ljumna vattnet (kroppstemperatur). Vispa upp degen kraftigt. Låt surdegen stå i rumstemperatur över natten, ibland behöver den stå flera dygn för att bli mogen. När degen är mogen bubblar den.

Dag 2
Till matning:

3 dl kallt vatten
3 dl fullkornsrågmjöl

Mata degen: tillsätt det kalla vattnet och mjölet i degen. Blanda noga. Låt stå i rumstemperatur. (Man kan även passa på att ta ut cirka 1 dl deg och spara undan till en ny surdeg.)

Dag 3
Ett enkelt bröd av surdegen:

1 sats surdeg
3 dl vatten
10 g jäst
6.5 dl fullkornsrågmjöl
1 msk salt

Gör bröd av surdegen. Häll 1 dl ljummet vatten i en bunke och smula ner jästen. Rör runt så att jästen löses upp och arbeta noga in surdegsblandningen tillsammans med 2 dl vatten, mjöl och salt.

Degen ska kännas kladdig. Häll upp degen i två-tre oljade (med raps- eller matolja) och mjölade brödformar (ca 1,5 liter). Låt jäsa under duk i 1,5 timme. Värm ugnen till 175 grader och grädda bröden i ca 45-50 minuter.

Gör så här

Visste du att …

  • Surdeg gör att brödet blir saftigare och får en mustigare smak
  • Ett bröd som bakas med surdeg smular mindre och får en lång hållbarhet
  • Surdegen hjälper kroppen att ta upp järnet i brödet.
  • Rågbröd håller magen igång
  • Rågbröd är bra för tänderna.
  • Rågbröd är rena fiberbomben.
  • Råg ger dig vitaminer, mineraler och antioxidanter