Du kan ordna en trevlig kvällsbjudning utan att behöva slå på stort och planera veckor i förväg. En spontan fest är ofta hur kul som helst och då passar det utmärkt att servera enkla tapas - här med en nordisk twist!

Tapas kan ätas till förrätt, som tilltugg till vin eller öl eller som en hel måltid. Men spanska tapas med oliver och serranoskinka går inte riktigt hand i hand med dagens trend med närproducerad mat. Här har vi därför bytt ut chorizokorven mot älgkött och bläckfisken mot gädda – och vips har vi fått nordiska tapas.

Anpassa menyn efter årstid och smak
De delikata smårätterna med nordiska smaker är mer etiskt och ekologiskt hållbara än sina spanska motsvarigheter. Den som vill vara riktigt smart tillagar tapas av säsongens råvaror, på vintern av rotsaker och på sommaren av färska grönsaker. Du anpassar enkelt vår tapasmeny efter smak.

Spar tid och börja förbereda i god tid
När du lagar tapas för ett större sällskap eller hela tapasmenyn ska du börja med förberedelserna i god tid före festen. Ketchup, senapssås och marinerad lök kan du tillaga redan en vecka före tapaskvällen.

Tillaga knäckebröd, svampkräm och hallonklappgröt och koka korvarna dagen innan. Gör också färdigt blinismeten och fyllningen till gäddkroketterna. Du kan gärna steka lax och renkött i förväg, eftersom de ska serveras kalla.

Soppan kan du också tillaga färdigt och värma strax före servering. Det enda du har kvar att göra på själva festkvällen är då att steka blinier, gäddkroketter och korvar och att tillaga äggsåsen. Kom också ihåg att reservera tid för uppläggningen.

Hellre för mycket än för lite
Om du serverar tapas som förrätt bör du räkna med 2–4 tapas per gäst. Till en kvällsbjudning bör du räkna med 10–15 och till en middag 20–30 tapas per person beroende på hur stora och matiga tapas du serverar. Laga hellre för mycket än för lite mat. När du serverar en hel middag med bara tapas är det bra att räkna med cirka 500 g per person.

Tapasmeny
Blinier, smetana och rom
Älgkorv med svampketchup
Stekt kryddlax med senapssås
Rökt siklöja, knäckebröd samt smetana med siklöjrom
Renstek, lök och svampkräm
Soppa på stekt mandelpotatis
Gädd- och potatiskroketter med äggsås
Hallonklappgröt

Tips
Tapas som kan ätas med fingrarna är enkla smårätter. Det behövs ingen tjusig dukning och det blir väldigt lite disk.
Servera tapas som tilltugg på en kvällsbjudning eller komponera ihop en hel tapasmeny med allt från förrätt till dessert.
Strunta i att du kanske inte har så vackra serveringsfat hemma, tapasrätterna i sig är som små konstverk.
När du gör tapas är det bara fantasin som sätter gränser. Du kan trolla fram goda tapas av ingredienser du hittar i skåpen.
Om du endast serverar kalla tapas kan du tillaga dem färdigt hemma, enkelt transportera dem till festlokalen och lägga upp dem först där.