Ingredienser

1 lök
1 vitlöksklyfta
300 g älgfärs
250 g fläskfärs
2 tsk salt
¼ tsk malen svartpeppar
½ tsk malen kryddpeppar
1 tsk potatismjöl
2,5 dl isvatten
fårtarm

Svampketchup, cirka 3 dl

500 g champinjoner
1 lök
1 dl ättiksprit
1 dl vatten
1 dl socker
½ tsk salt
¼ tsk malen nejlika
¼ tsk malen kryddpeppar

Gör så här

  • Finhacka löken och vitlöken, fräs dem lätt i olja och låt kallna.
  • Blanda lök, älgkött, fläsk, potatismjöl och kryddor i en matberedare eller för hand. Tillsätt vatten så att du får en smidig färs. Tillsätt slutligen salt.
  • Tvätta fårtarmen noggrant och stoppa korvarna löst. Du kan köpa fårtarm i saluhallen eller i köttdisken i matbutiken.
  • Tillaga korvarna i varmt, men inte kokande vatten (80 °C) i 5 minuter och stek dem sedan i en stekpanna.
  • Blanda alla ingredienser i en mixer. Koka blandningen i ungefär en halvtimme tills den tjocknar och överflödig vätska avdunstar. Låt svalna.
  • Den färdiga ketchupen står sig i kylskåp i 1–2 månader.

Du, visste du att ketchup förr i tiden tillagades av svamp, innan italienarna kom på idén att ersätta svampen med tomat?