
Ingredienser
250 g gäddfilé
1 l vatten
1 msk salt
400 g mandelpotatis
2 äggulor
½ tsk salt
en nypa malen kryddpeppar
en nypa malen muskotnöt
Till panering
1 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg
1 dl ströbröd
Äggsås
½ liten lök
20 g smör
1 ½ dl grädde
2 lagerblad
2 ägg
2 msk finhackad dill
½ tsk salt
Gör så här
- Koka gäddfilén i saltat vatten i cirka 5 minuter. Låt svalna något.
- Skär fisken i små bitar och rensa bort benen. Skala och koka potatisarna. Låt rinna av ordentligt.
- Blanda alla ingredienser till en jämn massa och låt svalna i kylskåp i minst en timme.
- Rulla till bollar och panera bollarna genom att först vända dem i en blandning av vetemjöl och salt, sedan i ägg och slutligen i ströbröd.
- Fritera kroketterna i olja i 180 °C tills de får en vackert gyllenbrun färg. Låt överflödig olja rinna av på ett papper.
- Koka äggen i cirka 6 minuter och låt svalna. Fräs finhackad lök i smör.
- Tillsätt grädde och lagerblad. Koka på svag värme i cirka 5 minuter.
- Ta bort lagerbladen och tillsätt kokta ägg, dill och salt.
- Blanda till en slät sås med en stavmixer.
- Servera äggsåsen till kroketterna som du trär upp på cocktailpinnar.