Ingredienser

4 port

7 hg - 1 kg oxhögrev
3 röda paprikor
3 skalade vitlöksklyftor
5 skalade schalottenlökar
3 dl vita bönor (blötlagda i ett dygn)
1 msk mald spiskummin
1 msk mald mejram
1 msk mald kanel
1-2 krm cayennepeppar
3 lagerblad
2 msk tomatpuré
5 dl rödvin
1 liter vatten
1 1/2 msk flytande mörk oxbuljong
salt och peppar
maizenamjöl

Potatismos:
potatis
mjölk
1 skalad vitlöksklyfta
rivet skal och saft från 1/2 citron
1 dl grovhackad persilja
salt och peppar

Gör så här

Skär köttet i ca 4 x 4 cm stora bitar. Skär paprikan i stora bitar och skiva vitlöksklyftorna tunt. Fräs paprikorna, lökarna, vitlöken och bönorna med spiskumminen, mejramen, kanelen och cayennepepparn. Lägg i lagerbladen och tomatpurén och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Häll på rödvinet och låt det hela koka medan köttbitarna bryns i en panna.

Lägg de brynta köttbitarna i grytan bland de övriga ingredienserna. Häll lite vatten i pannan där köttet brynts och låt det koka med stekskyn, häll sedan över det i grytan. Tillsätt buljongen och fyll på med mer vatten så att alla ingredienser i grytan täcks. Låt det koka i ca en timme. Kontrollera att köttet är färdigt genom att smaka på det. Lyft sedan ur köttet och låt såsen koka ner till dess att den får en simmig konsistens. Red eventuellt av med lite maizenamjöl utrört i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Lägg till sist tillbaka köttet i grytan.

Gör ett vanligt potatismos. Smaksätt moset med riven vitlök, lite citronskal, citronsaft, grovhackad persilja, salt och peppar.