
Lägger du upp enligt den här modellen så får du bra balans mellan de olika delarna i måltiden. Det är ett enkelt sätt att äta hälsosammare.Proportionerna mellan de olika delarna ser alltid likadana ut oavsett storlek på portionerna.
Basmodellen - bilden ovan - används av vuxna och barn över 2 år. Pdf om tallriksmodellen att ladda ner.
Kött, fisk, veg.protein
Den här delen är den minsta delen på tallriken. Den innehåller proteinrika livsmedel och viktiga mineraler och vitaminer som t.ex. selen, järn och zink.
Potatis, ris, pasta (till den här delen räknas även bröd)
Den här delen är rik på kolhydrater. Ca 60% av dagens energi bör komma från kolhydrater. Kolhydrater är billiga och bör utgöra grunden i måltiden. Används fullkornsprodukter så bidrar den här delen även bra med fibrer, vitaminer och mineraler.
Frukt och grönsaker
Frukt och grönsaker bidrar med vitaminer, mineraler och fibrer. Denna del är också rik på antioxidanter som är ämnen som kan skydda kroppen mot olika sjukdomar. Den här delen är den del som bidrar med minst energi.